Malteaser.se

Från Malta

Back again

Tillbaka på Malta sedan en dryg vecka. Kusin Yoga har hälsat på och utforskat möjliga platser för kommande retreat. Bänkarna i Independence Garden håller på att målas om i glansigt orange, rött, grönt och blått. Värmen ligger strax över 30 grader och svetten rinner så fort man rör sig, oavsett hur långsamt. Det går inte att jämföra 28 grader på Malta med 28 grader i Sverige. Luftfuktigheten här gör att det är svårt att veta om det faktiskt är svett som rinner eller endast vatten från luften som lagt sig på huden. Det måste vara så träden klarar sig. De måste absorbera fukt från luften snarare än från jorden, tänker jag. Värmen suger orken ur mig. Är nog inte ämnad att leva i det klimat jag suktar efter. Först kvällstid efter kalldusch, framför fläkt börjar jag vakna. Å andra sidan slipper jag gärna den allergi som bedövade mig i Sverige. Och de andningsproblem E hade nattetid i Sverige är som bortblåsta på Malta.

Vårt andra set nycklar, som hyresvärden fick under vår bortavaro för att kunna laga trasigt badrum, får vi aldrig tillbaka. Han har gett dom till en elektriker säger han. Det vore bra om dom fick stanna hos elektrikern, tycker han. Jag kollar på nätet när Howards har öppet: 9-19. Där kan man kopiera nycklar på två minuter. Vi går dit. Där är stängt. På vägen flyttar vi oss som vanligt otaliga gånger på de smala trottoarerna för människor med barnvagnar, äldre med stödpersoner men allra mest för människor som inte ser oss, som tar för givet. Fredrik får rulla ut från Mini Market då de stressat och otrevligt drar ned plåtgardinen en halvtimme innan utsatt stängning. Trots att vi handlat där var och varannan dag under ganska lång tid.

Vattentemperaturer har uppmätts till trettio grader men när vi badar i Birzebugga är det svalt och skönt. Soldis och bingo i båda ändar av stranden. Kortspelande tanter på serveringen, varav den åttioåriga giverskan sitter knallbrun i svart bikini, orangerött läppstift, kolsvart ögonmakeup och en stor konstgjord blomma bakom vänster öra i sitt rödbruna burr, som en övervintrad Sophia Loren. I hamnen ett enormt containerskepp på väg att lastas av en container i taget i en snillrik konstruktion vi kan beskåda med tårna i sand och saltvatten i brösthöjd. Taxichauffören på hemvägen spelar Anastacia och ogillar den automatare han kör denna dag. När vi hamnar i bilkö längtar han till den pension som hägrar, då han ska fiska och fixa saker i sitt och sina söners hus. Vi kör förbi en kille som bär ett sexpack vatten när alla flaskorna trillar ur plasten och ner på marken. Det händer alla förr eller senare…

Granntanten kommer ut, lång och smal i fotsid svart klänning, runda glasögon och utslaget hår som levde hon i Marrakech på sjuttiotalet och undrar vänligt om vi vill ha våra växter tillbaka. Jag tvekar en sekund men säger sedan att hon gärna får behålla dom om hon vill då vårt kontrakt går ut den sista oktober. Jag är bara glad att veta att de har ett hem. Jag vet att hon älskar växter och böcker. Hon försäkrar mig, på sin mycket brittiska engelska, om att de är ”very much at home here”.

Åter vaknar vi till kyrklockor och gasbilar. Förmiddagarna bjuder på skugga på altanen nu. På lekplatsen i Gzira leker E med två söta klätterapor som likt Pippi klättar mellan två palmer. Halvvägs upp med en fot på varje stam. E leker i utegymmet. Jag köper en kaffe i pappersmugg. F:s nya kontor ligger där. I en helt annan stad. Ändå bara 20 minuters promenad bort. Vi äter vår favoritmat på Maharaja. På hemvägen spelar någon flöjt i en lägenhet med öppna fönster. Hemma på altanen hör vi någon som tränar på munspel och andra som slår igen luckorna så fort de hör våra röster. Bomberna och myggorna finns men är färre än förra sommaren.

Malta har stenstränder med varmt vatten. Sverige har sandstränder med kallt vatten. I Sverige finns stillhet, öronlugn, solitud, oändliga gräsmattor, vidder, obefolkade ytor, gott vatten i kranen, kallt vatten i kallvattenkranen, yoghurt till normalpris. Fil, fågelkvitter och friskhet. Regn och ljusa kvällar.

På Malta hyr vi ett drömhus med dålig standard och andras möbler och vackra lister, täckta av kolsvart damm efter vår bortavaro, och palatshögt i tak. På Malta finns billigt kaffe på stan, galen trafik, varma kvällar, planetens godaste croissanter och sol, sol, sol. På Malta finns litenheten som både charmar och kväver mig och solitud av ett annat slag då så mycket är så långt borta.

Jag tycker om vår lediga tid tillsammans på Malta. Utflykter, helger och kvällspromenader. Jag tycker om vår lediga tid tillsammans även i Sverige. Jag plockar in papperslyktorna då det spås bli regn från klargrå himmel. Men när mörkret faller snabbt runt åtta har ännu inga droppar tappats från skyn.