Malteaser.se

Från Malta

Gnejna Bay & nedräkning

Torsdag eftermiddag började det regna. Inte så mycket, så jag hoppades det skulle passera innan kvällen. Men det öste ner lagom till våra grillgäster skulle komma. Det fick bli mat i ugn istället. Men det avtog så pass att vi sedan kunde skrapa sjön av golvet och sitta ute till långt in på natten. Värmen gör att det torkar upp snabbt.

Fredag var ledig dag men regnet hällde ner så uteaktiviteter kändes inte som ett val. Plaza var öppet så till slut tog vi en taxi dit bara för att komma ut en sväng. Framåt kvällen avtog det så vi kunde promenera hem.

På lördagen var det fint väder igen, runt 28 grader och lite svalkande vind. Vi hyrde bil och körde till Gnejna Bay. Gnejna ligger bredvid de två mer populära stränderna Golden Bay och Ghajn Tuffieha och är således aningen mindre befolkad. Ändå fin badplats med servering och sandstrand om än en del stora stenar i vattnet. Stor parkering!

 

Söndag hade vi kvar hyrbilen eftersom bilfirman har stängt lördag em och söndag och därmed inte erbjuder möjlighet till kortare hyrtid. Stora planer i veckan men när söndagen kom lät vi bilen stå. Det är så stressande att köra på Malta, sa F, och så svårt att hitta parkering att när man väl hittat en känns det som att man inte vill köra bilen mer, fortsatte han. Det blev ingen tur till Comino. Ingen tur till Popeye. Vi har sett det mesta. Man kan inte se allt. Det blev ingen tur till Maltas Sound Mirror, Il Widna (vilket betyder örat på maltesiska), den enda utanför England. Eller till St Pauls Hermit Chapel under en klippa i Wied il Ghasel (honungsdalen). Inget tjusigt Afternoon Tea på Palazzo Parisio. Ingen lek i Bugibba Water Park eller besök till Marsascala Family Park eller Bird Park Malta.

Vi lägger istället energi på att njuta av solen trots hettan. Att uppsöka våra lugna favoriter. Att lyssna på syrsorna och titta på fladdermössen. Att le åt morgontjocka ambulansgubbar som röker och äter pastizzi med ambulansen parkerad halvvägs upp på trottoaren utanför en Gzira-kiosk med ölbackar av plast som pallar utanför bredvid ett gammalt flipperspel. Att njuta av morgonstrålar som skiner upp en halvnaken tjockmagad slaktare som vore han Jesus där han går med en varuvagn överfylld av rått kött uppför backen från blått glitterhav, mitt i gatan med sin gamla mamma bredvid sig och en cigg i mun. Alla dess filmscener på Malta.

Vi ägnar oss åt att packa och försöka göra av med det vi köpt på oss. Att sälja begagnat på Malta visar sig svårt. Att skänka till välgörenhet visar sig inte heller så lätt. De jag kontaktar behöver inte det vi har. Vänner och grannar har vad de behöver. Och var gör vi av alla småmynt vi inte lyckats göra av med? Tror vi har tjugo euro i femcentare och tvåcentare. En del pillar vi i Vending Machines vi hittar på stan. Andra slänger vi i en insamlingsboll till Ronald McDonald.

Två år sa vi och två år blev det. Så lite kontroll man har över livet. Och så mycket som ändå blir som de saker man vågar säga högt.