Malteaser.se

Från Malta

Grapefrukt & clementin

Idag planerade vi besöka Msida Bastion Historic Garden, förvirrande nog belägen i Floriana. Jag hade läst att dom förra året haft julmarknad och även försäljning av plantor men i år sålde dom bara böcker och bric-a-brac (sa dom när jag skrev och frågade). Lite loppis var vi sugna på. Efter det skulle vi till Maltas Artisan Christmas Market i Valletta. Men det blir sällan som man planerar. Istället gick vi in i trädgården Gnien San Filippu (Adress: Notre Dame Ditch) eftersom bussen stannade ungefär där. Vi fick hoppa över ett uppgrävt dike och viska passerord till några katter vid grinden in till backen som leder ned mot den lilla viadukt som lämnar över till de trollska trapporna vid den muromgärdade citruslunden. Väl inne i dess soliga magi gjorde vi som Ferdinand, satte oss under ett Grapefruktträd och luktade på världen. Man kan lätt förtrollas i en sådan värld. Tappa tid och rum. Få perspektiv och klarhet. Börja palla citrusfrukt. Att äta sin egenplockade grapefrukt i varmaste decembersol sittandes på kanten till en knastertorr, rund fontän i grå sten med vidsträckt stillhet och utsikt är som att lägga en bit på plats i pusslet att leva min dröm. Det är dessa söndagar vi kommer att minnas och vårda när vi lämnar Malta. Att se Ellies lycka. Allt spring i benen längs mossklädda stengångar med solskugga i lövspel. Utforskandet i kaktusdjungeln bland kottar och  kaprisbuskar. Utropet när hon ser ett jätteträd med kaktusfikon och informerar oss om att akta då det sticks. Balanserandet och hummandet längs krackelerade murar. Iakttagandet av flygfän och flygplan. Oräddheten som flyger in i henne för en stund. Friheten. Dom öppna lungorna. Det är dagar i naturen som rotar, balanserar och när oss.

Inne i Valetta ser vi den stora granen gjord av röda glaskulor i olika nyanser och dimensioner på vår väg ner till båtarna för en enkel sen lunch/tidig middag. Om jag klockan tolv fick ta av min tunna jacka i den gassande solen så satt jag klockan fyra i skugga och önskade jag haft en varmare jacka. Stövlar för första gången. Det börjar bli kallare. Det märks framförallt inomhus. Steg på båten hem bredvid fiskare som satt och tjatade och metade omgivna av katter medan solen på sin väg ned gjorde guld av sandsten.

 

  • Msida Bastion Historic Garden, previously known as the Msida Bastion Cemetery and later as the Msida Bastion Garden of Rest is a protestant cemetery located in a sunken garden on St Philip’s Bastion in Floriana, just outside the capital Valletta.

 

  • Tidigare inlägg om Gnien San Filippu här.

 

jag

citruslund family

img_0730 img_0754

gnien-san-filippu st-phillips-garden

familjmossa

ellie-plockar