Malteaser.se

Från Malta

Myggor & midsommar

Vi sover med vidöppna fönster och stängda fönsterluckor. Nattluften är varmare än Sveriges varmaste sommardag. Luften är tung att andas. Myggorna frodas och jobbar obekymrat på alla våra naturliga motmedel till trots. Vi saknar AC och myggnät och vågar inte ha fläktarna igång på natten då ett elementuttag i vintras smälte och riskerade eldsvåda.

Från kallvattenkranen kommer varmt vatten. Från grannen med gård utanför vårt gästrum flödar en doft av grönsakssoppa, klorin och cigarettrök. Stengolvet på altanen bränner våra nakna fötter. Nu är tiden då man blir klibbig sittandes i skugga och helt enkelt inte orkar gå ut. Vi skapar en lekkoja på altanen men värmen försvinner inte för att vi barrikaderar bort solen. Liten vill mest vara inne. Säger det är för ljust.

Drygt 30 på dagen och 25 på natten. Nästa vecka ska det bli upp mot 40 grader. Det är den höga luftfuktigheten som skapar långsamhet i kroppen. En bekant som nyss varit i Nordafrika säger att den 45-gradiga värmen där kändes lättare.

Jag hittar ingen sparris. Säsongen verkar överspelad. Laxen är slut på Miracle Foods men jag hittar på Scotts (500 g fryst för 150 kr). På Little Sweden finns frysta räkor ( 500 g för 100 kr). Det blir det och dillkokt potatis till middag på kvällen. Mannen jobbar. Midsommar är en vanlig dag på Malta. Liten och jag gör en jordgubbstårta. Lime Curd på ena lagret. Mosade jordgubbar på det andra. Jordgubbarna är så billiga att vi öser på flera liter på tårtan.

Svensk sommarnatt saknas. Svensk grönska och blåklint saknas. Men i avsaknad av regn och kyla kan vi istället ta en kvällspromenad i luft så stilla att fukten lägger sig till ro på huden. Vi sitter på klippstenar vid havet och skådar stjärnor i det land som liten bott i större delen av sitt liv men som jag fortfarande inte fått att kännas som hemma.