Malteaser.se

Från Malta

Oglamourös femårsdag

Vår femårsdag förflöt utan dramatik och uppståndelse. Fredriks jobb ordnade stor strandfest på Paradise Bay igår kväll och familjer var medbjudna. Trevligt initiativ men för vår del inte så lockande med en liten som blir rädd för okända människor och stoj, blir rastlös på timmeslång bussresa fram och tillbaka, blir trött av strandsol och dessutom inte gillar att bada, leka med andra barn eller äta det som bjuds. Vet att man ”måste prova” men vi provar ofta och ibland tryter orken och det blir lätt en situation som inte är rolig vare sig för någon i vår familj eller för någon i omgivningen. Mannen kunde åkt själv men valde att bli hemma då det var vår femårsdag igår. Även om vi inte skulle hitta på något spännande så var det ändå fint att få vara tillsammans denna kväll.

På förmiddagen var E och jag på stranden med kompis A. På eftermiddagen gick mannen något tidigare från jobbet och vi tog en liten drink på Hole in the Wall medan där ännu var folktomt. Sedan matinköp på Scotts och hem och göra något enkelt, snabbt och kallt. Det blev toast med tonfiskröra och på det chokladpudding. Egentligen var vi sugna på räkor men den ”svenska varianten” har vi hittills inte hittat på Malta. Delade en flaska billigt bubbel, satt och hängde på altanen, lekte med Ellie och kollade lite på vår nya teve som vår hemlige landlord helt oväntat kom förbi med i torsdags (att efter över ett års väntan få nya saker som avfuktare och spis som han också hade med sig är ett tydligt tecken på att kontraktet är på väg att löpa ut och förberedelser för ny gäst och prishöjning pågår).

Idag tog vi en taxi till Lidl i San Gwan. Tänkte att dom kanske hade ”svenska räkor” men det fanns inte där heller. Letade efter något spännande erbjudande då många på F:s jobb brukar hitta saker där som t.ex. en billig grill eller dammsugare men allt vi köpte var ett gäng smoothies och några glassar då E ville ha picknick på lekplatsen på andra sidan gatan. Satte oss på en mur under ett träd och fikade. Gungorna var för heta för att sitta på och rutschbanan var så trasig att den var farlig att åka i. E var nöjd ändå. Sedan promenerade vi tillbaka hem med tanken att äta enkel lunch på vägen. På torget i San Gwan, nära Lidl, fanns ett café med uteservering och skugga men där rökte så många att vi gick vidare. Sedan gick vi förbi en Kinarestaurang men där fanns inga sittplatser. Vi kom till Eat me I’m Famous. Fräscht och gott såg det ut men det fanns bara ett bord och det var upptaget. Vägen vi gick, Birkirkara Road, är en stor genomfartsled som ändå är liten på Maltavis. Bullrig och ruffig fast folktom. Inga parker eller bänkar som gör det möjligt att köpa med sig något att äta under ett träd. Den enda lekplats man passerar ligger mellan två stora vägar utan övergångsställe eller något säkert sätt att ta sig dit. Vi brukade tro att stadsplanerarna endast tänkt på bilisterna men lutar mer och mer åt att tro att de inte tänkt överhuvudtaget.

Emma’s Kitchen såg sååå gott och fräscht ut. Här fanns lediga bord både inne och ute men E var inte på humör just då och det fanns inget på menyn hon kunde (ville) äta. Vi gick vidare längs grå bilväg mellan grå byggnader under stora vackra träd med små orange blommor som trillade ner över oss. Sol. Varmt. Under trettio enligt prognosen men känslan var mer. Vår duktiga tjej gick och gick.

Vid Corks Bar lånade vi ut mobilen till en orolig mamma som tappat bort sin tolvåring. Oron sög i magen men sen kom pappan körande förbi, de pratade med varandra på maltesiska, vi förstod inte riktigt men de avböjde vårt erbjudande att stanna och leta. Vidare nerför backen mot torget i Balluta Bay på tio centimeter bred trottoar. Kollade menyn på Scruples Bar & Restaurant. En Ftira kostade där nio euro. I den gamla gröna kiosken på andra sidan torget kostar dom två. Köpte med oss en paj till E från French, som förblev orörd. Istället sprang hon runt fontänen och ”fångade” (jagade) duvor som hon matade med kex. Småfåglarna flög iväg med bitar tyngre än sig själva. Bredvid oss satt en ung nunna och åt två pastizzi och en diet Pepsi under parasoll i sällskap av en äldre dam. Ballutta Bays hav i bakgrunden på andra sidan vägen. Vi tog trapporna hem och fortsatte svettas på altanen.