Malteaser.se

Från Malta

Vågstänk & fullmåne

Natten till söndagen då vi satt ute en stund efter att liten somnat vid midnatt kom det små droppar regn. Det var så skönt att bara sitta kvar och känna regnet och prata om livet. Senare på natten kom mycket vind och på söndagen var det som att vädret vänt till höst med värme utan klibb. Att kunna röra sig utan att svettas och ändå gå i sommarkläder. Den värmen man drömmer om när man drömmer om söderut. Vaknar av att E lägger händerna om mitt ansikte o säger: Mamma, ska vi göra frukost?

På eftermiddagen gick vi ner till Dixies och delade en enkel pizza på tre. Gick sedan ner till stenstranden och satt och tittade på havet. Att sitta där med sol och vind på huden och med havsstänk som nådde oss när stora vågor välte in. Med liten i famnen, denna lena varma klump som gör mitt liv så vackert. Inte en vecka utan att jag undrar var hon kom ifrån och hur hon hamnade här i vårt liv och växt till den hon är. Jag skulle kunna suttit där hela dagen. Istället blev det lekplats.

Måndagmorgon tvättar du som brukligt dina ögonen som en katt och sjunger en påhittad sång som heter I Miss You. På eftermiddagen går vi lite Memory Lane i Gzira förbi våra gamla kvarter, vårt förra townhouse och köper glass på torget där. Du minns inte kvarteret men du minns huset, säger du. Förbi vackra Orpheum Theater som åter är aktiv. Uteliggaren med hunden i parken är lika arg som vanligt. F möter upp oss vid skeppet på lekplatsen efter jobb och vi äter middag på Bus Stop. Stannar i en rotunda på strandpromenaden på vägen hemåt då Du vill sjunga och dansa där. Funderar på var vi ska kunna köpa en kaffe. Då kommer den cykelburna kaffevagnen Coffee Circus förbi så Fin och God och Trevlig. Jag vill ha en sån hemma på gatan där jag bor. Vag fullmåne mot ljusblå himmel, kritvit och mönstrad som vore den tecknad, skarpare allt eftersom solen går ner.

Kaffemannen berättar att kaffe odlat på låg höjd heter Rustica och kaffe odlat på hög höjd (över tusen meter) heter Arabica och att de planteringar som finns runtom kaffeodlingen, t.ex. kakao eller tomat, ger smak till kaffet och att koffeinet är ett gift som utsöndras för att skydda kaffeplantorna mot skadedjur. I love att lära mig nya saker på ett okonstlat sätt.

Äldre malteser sitter i klasar kring bänkarna på strandpromenaden. Vissa har med sig mackor, saft och egna stolar. Strosar hemåt i mörker förbi stängd bilreparatörs garage, förbi halvt nedrullad men upplyst We Make Alterations-sybutik som ligger öde i stark belysning med gamla symaskiner, slängda tygstycken och trådrullar huller om buller som vore det en arrangerad filmscen. Lång, tjock mamma låter sina små barn tvätta bil med svamp och hink och back att stå på för att nå i mörker under gatlykta längs starkt trafikerad väg. På kyrkan lyser lampor och rött kors. Ellie luktar honung och hälsar på hundar och sjunger högt och vill köpa en picknickbil lik Peppa Pigs. I dörröppning sitter ung man med hund i famn medan barn skriker därinnanför. Vi köper en bit vattenmelon i liten butik under stängning. Någon har planterat små plantor i skolhusrabatten och satt upp pinnar och tråd som markering. En gubbe med bar överkropp, ballongmage, hängbröst, cigarr i munnen och högt uppdragna vita strumpor ovan de vita skorna nedanför shortsen rullar in motorcykel i hallen i sitt townhouse. Högt i tak, svängd trappa med svart sirligt järnräcke och heliga tavlor på väggarna.

Andra dagen man inte svettas av att leva. Bara 28 grader och mindre fukt. Har inte ens behövt ha fläktar på hemma. Trehjulingen vi satt ut på gatan i hopp om att någon ska ta den är borta men barnvagnen står kvar.

Det är så lugnt. Som om turisterna försvunnit. Helgens ihärdiga brassband, fyrverkeribomber och eviga kyrkringningar har lagt sig. På tisdagen är den klibbiga värmen tillbaka. Men nu är det lättare att njuta. Avskedets bitterljuva nostalgi. Om mindre än fyra veckor lämnar vi Malta.