Malteaser.se

Från Malta

Attard & Birzebbuga

I helgen hyrde vi bil vilket vi tidigare endast gjort på Gozo. Man hör mycket om hur farlig trafiken är på Malta men har själva inte upplevt det värre än i många andra länder. Nu när vi körde själva kom vi fram till att det är definitivt lite tricky men det är inte enkom maltesernas körsätt som är problemet utan även att det händer så förtvivlat mycket i trafiken pga de enormt många bilarna på den lilla ytan. Städerna avlöser varandra så du får sällan ett break i icke-stadsmiljö. Vägarna är inte i topp och det är inte så lätt att hitta rätt utan GPS. Dels för att skyltsystemet inte är övertydligt, dels för att det ibland står en plats maltesiska namn och ibland dess engelska namn. Parkering är svårt att hitta men är å andra sidan mestadels gratis. Vi körde fel en del men det kommer gå bättre nästa gång. Helt klart värt att hyra bil. Hittade dessutom en firma som levererar och hämtar bilen utanför din egen dörr. Tipp topp. Men visst önskar man att blinkers användes, att enkelriktat följdes, att alla stannade för rött, inte rullade bakåt två meter varje gång de stannat till i uppförsbacke, körde på rätt sida vägen hela tiden, tittade sig för innan de slänger upp en bildörr mot trafiken och att det inte var helt ok att köra utan barnstol och med alkohol i kroppen.

Första stoppet var Pavi Supermarket. Det ligger inte så långt härifrån, i Hal Qormi. Mataffären där var mycket större än de vi brukar handla i, hade billigare erbjudanden och lite mer husgeråd etc. Det bästa är att man kan shoppa online och få sakerna gratis hemkörda om man handlar över 75 euro. Det ska vi definitivt börja med. Fanns även lite leksaker så E fick en Kitty-legobil som gjorde hennes dag.

Sedan åkte vi till The Presidents Kitchen Garden i Attard och åt lunch. Kan fortfarande inte fatta att deras goda Ftira serverad med sallad och chips kostar 2,50 euro. F tog tonfisk och jag getost/parma. Molnen kom fram precis när vi gick in vilket var så skönt. Trettio grader med moln är det perfekta vädret. E som inte frivilligt velat gå ut på veckor blev lycklig av att se lekplatserna och barnen här. Vi strosade en stund bland pumpor, auberginer, paprikor, granatäpplen, kaktusfikon, guldfiskar, hästar och getter innan vi åkte vidare till en Petting Farm i södra delen av Ta Qali National Park, även den belägen i Attard. Det är som ett litet mini-zoo med kaniner, fåglar och lama. Man kan titta på åsnan Muriel och hästen Haze och mata getter. Bäst var bebiskaninerna och Emun som E kallade mamma-fågel. Vackrast var att se Gyllene Fasan. Toalett finns men inget café. Däremot roliga rutschbanor.

Tanken var att vi skulle gå vidare in i Ta Qali Nationalpark och utforska men vi insåg snabbt att det var för varmt och för lite skugga. Vi drog vidare. Såg Ta Qali Crafts Village, Meridiana Vineyards, Farmers Market, Ta Qali National Stadium och en lekplats för hundar på vår väg vidare mot Lija och den nyöppnade Jysk-butiken där. Man tror inte att man är så beroende av välkända butiker men ibland längtar jag efter att gå in på H&M eller Åhléns bara för att hitta precis det som jag vet finns där. Så när Jysk öppnade på Malta var det många nordbor som jublade. Köpte en ljusslinga och kollade på täcken, som kan vara bra att ha fler av när kylan kommer, och kuddar, som inte är höga som hus och breda som dörrar.

I närheten låg ett annat stort shoppingkomplex: Pama. Vi stannade till för att kolla läget innan vi körde vidare till Birzebbuga för en glass vid stranden. Birzebbuga ligger på Maltas allra sydligaste del, precis intill Marsaxlokk. Där fanns båtar och sandstrand och lekplats med hopptorn och karusell.  Alla turistbilder vi sett från stranden i Birzebbuga ser ut som en liten idyll med små pittoreska hotell i bakgrunden. Men om man tar fotot i en annan vinkel så ser man en sandstrand med ett gigantiskt varv/containerhamn i bakgrunden. Helt ok det med. Bara aningen vilseledande information i marknadsföringen. Kändes som en väldigt avslappnad liten stad. Sömngivande lugn. Rullade hemåt efter det. Även om bil alltid ger en känsla av att man vill rulla vidare i evighet. Vidare ut i världen.

img_6034

img_6030

 

img_6035 img_6032 img_6049 img_6052