Malteaser.se

Från Malta

Blue Grotto & Hagar Qim

Syster med familj är här på besök och idag  skulle vi leka bussturister. Det finns flera olika hop-on hop-off bussar (olika bolag, olika rutter). Vi planerade en rutt via bland annat Marsaxlokk, Blue Grotto och Hagar Qim (södra rutten).Till Marsaxlokk valde vi att ta taxi för vi ville komma iväg riktigt tidigt och se den kända fiskmarknaden där innan turistbussen landade. Lyckades pricka in den enda(?) söndagen på året som det inte är marknad i Marsaxlokk, något vi missat.

– There´s no market today?

– No, its Marsaxlokk Day.

– Oh, lucky us. What will happen?

– Nothing.

Till och med servicen på serveringarna var seg då personalen firat halva natten. Vår kaffekille tog beställningen sittandes vid vårt bord då han inte orkade stå och glömde sedan en kaffe trots två påminnelser. Så någon form av fest måste det varit kvällen innan :).

Efter besök på lekplatsen och sandstranden hoppade vi på turistbussen till Blue Grotto. Vi ville inte hoppa i den lilla båten med E så vi satte oss på ett café medan de andra tog båtturen till den omtalade grottan, som är just en vanlig grotta och inte mycket mer enligt många som tagit turen. Men alltid trevligt med en båttur. Sedan åkte vi vidare till de femtusen år gamla templen Hagar Qim & Mnajdra. Där fanns en restaurang och vi tänkte äta lite lunch innan vi gick in. Det tog en och en halv timme innan vi fick in den undermåliga maten. Efter det var det inte lönt att betala inträde då det snart var stängningsdax. Sedan fick vi bråttom att gå till bussen då turistbussarna slutar gå tidigare på söndagar och vi alltså var beroende av att hinna med den sista från Hagar Qim. I brådskan kom vi på fel buss, den som går norrut. I och med det blev hemresan väldigt lång men å andra sidan fick vi se i stort sett hela ön från det öppna busstaket där vi satt med våra nu sovande barn. Kanske inte blev riktigt som vi tänkt men det var en skön dag ändå. Vi hann i alla fall en liten promenad i området runt templen och miljön är riktigt fin. Öppna vyer och utsikt mot lilla ön Filfla. Får titta på templen en annan dag. De lär ligga kvar.