Malteaser.se

Från Malta

Buskett Gardens & Dingli Cliffs

Söndag. Andra dagen med den lilla blå hyrbilen. Kör tidigt upp mot Mellieha Bay för att bada men där är redan knökfullt på stranden och inte en enda parkering. Är egentligen för varmt att vara ute i solen redan klockan nio så vi är sådana amatörer som tror att det ska gå. Borde vara visa av erfarenhet efter elva månader på Malta men till vårt försvar är det vår första sommar på Malta och man vill ju så förtvivlat gärna vara ute och hitta på saker, åtminstone på helgen. Passerar på vägen lilla Mista Bay men missar avfarten. Kör vidare mot Paradise Bay men läget är samma där. Smockfullt. Vi gillar att bada men inte att trängas. Kör istället upp och tittar på 1600-tals vakttornet The Red Tower, även känt som St Agatha’s Fort. Det är ett rosa/rödmålat torn som numera går under namnet prinsessaslottet. Sedan vidare till de tre sammanlänkade stränderna: Golden Bay, Ghajn Tuffieha Bay och Gnejna Bay. Det är bilkö till Golden Bay så vi bestämmer oss för att istället satsa på ett kvällsdopp.

Beger oss mot Buskett Gardens men hamnar fel och kommer till Valletta. Tur att ön inte är så stor. Kör sedan mot Mdina och efter det mot Siggiewi. Hamnar på en väg ute på landet, förbi vattenmelonodlingar och tanter  som sår för hand med en hink under armen. Lätt att bli åksjuk på dessa vägar. Styr mot Dingli Cliffs. Det är som en panoramaväg längs stupande klippor på västra sidan. Skön känsla att blicka ut och endast se ett dis av gräddblå himmel och hav som flyter ihop. Lugnt område om man vill ha stillhet på en bänk i Nowhereland. Har man inte bil går det buss till Dingli.

Klipporna ser vi inte till. Tror att man kanske måste gå på icke farbara vägar för att nå dit. Eller se dom från båt. På bilder vi sett ser en vy ut som Cliffs of Moher på Irland och en annan påminner om Möns Klint i Danmark. Var man hittar dessa vykortsvyer IRL får vi lista ut till nästa besök. Äter lunch på Bobby Land. Ett brunt ställe med fina recensioner, reserverade bord, trevlig personal och urdålig mat. Malteser på söndagsmiddag med sina mammor. Så tysta att vi är de enda som hörs.

Beger oss till nerbelägna Buskett Gardens. För varmt även där så det blir en kort tur i jakt på skugga bland limeträd och katter. Kommer vara ett perfekt utflyktsmål till hösten med medhavd matsäck. På vår väg mot Mdina passerar vi ett av många ställen med så kallade Cart Rutts (gåtfulla antika hjulspår i sten som återfinns på hela ön och ibland leder ner i havet). I Mdina finner vi skugga i de stilla, avfolkade, trånga gränderna och fikar glass och dricka till rövarturistpriser i en souvenirbutik. E springer av sig och jublar, dansar utanför öppna dörrar varifrån det böljar musik, kan plötsligt räkna till arton och blir kompis med en riddarrustning i hennes storlek.  Vi tittar in i kyrkan som tillhandahåller axelsjalar för turister som oss.

Passerar Pretty Bay i Birzebugga på vår väg mot den lilla stranden i Marsaxlokk. Det börjar bli kväll och nu ska vi bada. Inser snabbt att det fortfarande är alltför varmt i solen både på lekplats och strand för E. De rutinerade malteserna har smällt upp stora partytält med bord och stolar och därmed ockuperat större delen av stranden. Törstiga på en fika innan hemfärd men kontanterna är slut och de tar inte kort på fiket vid stranden. Det bär hemåt för ett kvällsdopp hemmavid, som aldrig blir av :).

 

 

bg2 dsc_0151img_6075