Malteaser.se

Från Malta

Citadellet & Ramla Bay

Helgdag på en onsdag och hyrbil till Gozo. Gick över förväntan med båtköerna trots att vi var många som längtade dit. Vårt första stopp blev i huvudstaden Victoria (Rabat). De små fick leka av sig medan mammorna tittade på flätade korgar på en liten marknad bredvid parkeringen där allt sades vara homemade/handmade/locally produced. Sedan blev det tidig rislådalunch (Baked Rice) för liten, sittandes på en stentrappa nedanför en långsmal bottenvåningbalkong med tillhörande liten gubbe och katt. Det bar vidare upp mot medeltida Citadellet. Mysigt område med lite butiker och torg och marknad och inköp av hattar till barnen. Sandgula Citadellet med sin fantastiska utsikt och försäljning av de typiska Gozoulltröjorna och andra lokala produkter. E var glad att vara i prinsessaslottet och sprang omkring på det svala stengolvet och virvlade runt i de små öppna salar där det pågick konstutställning som med barnens fantasi föreställde ledsna riddare och läskiga drakar.

På prinsessans altan hukade E lyriskt och uppslukat vid gröna tuvor med blommor. Jag tröstar mig med att den grönskande säsongen i Sverige inte är så lång så jag slipper ha dåligt samvete över att hon aldrig får springa på gröna ängar. Efter det ville vi ha glass i Xlendi men där var så fullt med folk att vi inte kunde hitta en parkering. Vägen dit ner var ändå värd sin tur. Det ligger så fantastiskt vackert i strandbrynet, som i botten mellan stupande klippor. Vi körde istället mot Azure Window. E somnade så jag satt kvar med henne i bilen och njöt av vyn över solbestänkt Fungus Rock tills de andra kom tillbaka med Slush Puppies i händerna. Intill ligger även sevärdheterna Inland Sea och Blue Hole.

Turen gick slingrande och stupande vidare ner förbi de 350 år gamla saltpannorna i Xwejni som fortfarande är i bruk. De är så galet vackra och viktiga där de ligger så stilla och ostört ut mot öppet hav. Älskar denna plats. Efterföljande sen lunch i Marsalforn där maten var medioker med undantag för Emlas skaldjurstallrik. Sedan mot slutdestinationen Ramla Bay. Hade fantiserat om många timmar på denna drömlika strand men klockan hade tickat iväg. Röd flagg och vilda vågor gjorde att vi bara kunde strosa i strandkantens varma vatten. Barnen lekte i den röda sanden på den alltmer avfolkade stranden medan solen långsamt dalade ner över oss och öppnade dörren mot natten. Jag hade velat stanna till morgonen men vi gav oss av mot hamnen och hann med halvåttabåten hem. Trötta små flickor somnade i bilen och vi fick en liten tapasstund på altanen innan även vi sa godnatt.

Nästa gång tar vi San Blas Bay och Ggantija Temples. 

 

  • Man betalar aldrig på båten till Gozo utan endast när man åker hem. Vi fick betala 15,70 för bilen, 4,65 per vuxen och 1,15 per barn.

Se tidigare inlägg om Gozo här.

img_6766 img_6769 img_6765 img_6767