Malteaser.se

Från Malta

Esplora Science Center

Igår blev det en dag på nyöppnade Esplora Science Center i Kalkara. Modernt och mycket fint ställe för familjer att utforska, leka & upptäcka. Skapat i en vacker gammal byggnad med mycket rymd. Vi tog taxi dit och var där när dom öppnade halvelva. Började med en kaffe i fiket och fortsatte till utomhusaktiviteterna. Det fanns trehjulingar att cykla omkring på, vattenbyggen där man kunde laborera med dammar och gummiankor, rutschkanor ner till en grotta och ett skepp där man kunde leka. Vidare in fann vi bollar som man kunde bada i, köra omkring i små skottkärror eller stoppa in i olika rör där de med vindkraft åkte runt i olika system. I andra rum kunde man pumpa upp en stor ballong, hissa upp ett ankare i en båt, trixa med trycket i en ubåt, skapa vattenbubblor i rör, se sig själv i roliga speglar, leka med sin skugga, bygga med kugghjul, lära sig hur basal fototeknik fungerar… Det fanns hur mycket som helst.

Det finns även ett Planetarium som vi dock sparade till en annan dag. Vi promenerade sedan från Kalkara till båten i Vittoriosa (Birgu) som tog oss till Valletta. Där båten lägger till är det en kort promenad till en hiss som leder upp till Barrakka Gardens (hissen är gratis om man har båtbiljett). Där tog vi en fika innan vi promenerade till bussen som ledde hem till Sliema. I Gzira gick bussen sönder så det var bara att hoppa av och knata sista biten. Köpte briketter och tände brasa. Sedan blev det lax & haricot verts, fruktsallad, Mello och Skavlan.

 

Esplora öppnade i oktober 2016 och det tillhörande Planetariet i januari 2017. Inträdet till Esplora är 6 € per vuxen, ytterligare 6 € om man vill in i Planetariet och ytterligare 3 € om man vill deltaga i workshops. Båtresan 1,50 € per vuxen enkel väg. Bussresan 1,50 € per vuxen vintertid, giltig två timmar.