Malteaser.se

Från Malta

Farmers Market, Chadwick Lakes & Ghajn Tuffieha

Underbara helg. Vi hyrde bil och tog in på fina B&B De Rohan i Zebbug. Trivsam liten stad i inlandet som vi tidigare aldrig besökt. Såg inga turister utom oss själva. Det fanns en allé som lördag morgon bjöd på marknad och kvällstid bjöd på tiotusen kvittrande osynliga fåglar i de höga täta trädkronorna. Det fanns cirka tre ställen att äta enkel mat på i stil med pizza och kebab. Några pubar med tysta gubbar, en liten mataffär, några prylaffärer och en kyrkogård där nationalpoeten Dun Karm Psaila fått sin sista vila. Utanför kyrkogården stod två blomsterförsäljare söndag morgon och nästan varje grav hade färska blommor i klara färger. Rummet kändes som ett lyxhotell med sina sköna morgonrockar och små chokladbitar. Stämningen i allrummet var familjär med vänlig värdinna, biljardbord, piano, mysbelysning och storbildsteve. Renare och trevligare inrett boende har jag inte sett på Malta.

Lördag började vi med att åka till Farmers Market i Ta Qali. Det är som en stor parkeringsplats där man kan handla frukt och grönt direkt från odlarna två dagar i veckan. Önskar så att något liknande funnits närmre oss. Vi köpte saltad kapris och inlagda små lökar. Det var ännu regnblött på marken och kyla i luften så att dagen klarnade upp så som den gjorde var fantastiskt. Vi tog oss till Chadwick Lakes, en reservoar som är det närmsta man kommer en sjö på Malta. Där var det översållat av vårblommor. Mest gul getoxalis (Bermuda Buttercup) men också honungsdoftande raps, mandelblom på nakna grenar, gulrosa kaktusfikon, kaprisplantor, vild ruccola (senapskål) i blom och blå gurkört. Så skönt att komma ut i naturen och bort från vår dagliga rutin.
När vi kom till stranden Ghajn Tuffieha sprack det upp och blev ta-av-dig-jackan-och-vilja-bada-varmt. Vi gick nerför de många trappstegen till den folktomma rödgula sandstranden som nu var inramad av mörkgrön grönska. Bortanför vänstra udden anade man nästa bukt, Gnejna Bay och till höger ligger Golden Bay som man dock inte ser härifrån. Gnejna har en ganska liten och lite tråkigare strand. Golden Bay är den med bredast och populärast strandremsa, omgiven av hotell. Ghajn Tuffieha är allra vackrast. Fler och fler människor dök upp. Hundar kastade sig i vattnet. En liten fågel kom nyfiket fram och undrade om vi hade något att bjuda på. Solen stekte verkligen och F gick upp till kiosken vid parkeringen och köpte glass. Det kändes som riktig vår. Men lika snabbt som värmen kom lika snabbt drog den sig tillbaka. Kylan tilltog igen, jackorna åkte på och vi packade ihop oss och åkte till Ta Qali Nationalpark. Det är som en anlagd park men stenlagda gångar och träd och en underlig byggnation bestående av trappor och valv. Den bästa delen är de små barrskogarna där man kan springa omkring och busa. Det blev även en sväng inom intilliggande The Petting Farm för att  titta på en ledsen häst och åka rolig rutschbana. Fågelflockar på himlen visade upp sin vita sida i ena riktningen och sin svarta i andra riktningen. Det började bli dags att ta sig hemåt Zebbug för en kvällspizza i sällskap av Marlon Brandons look-a-like som var där i samma syfte med sitt barnbarn.

 

Fortsättning i nästa avsnitt…