Malteaser.se

Från Malta

Floriana

Söndag och fars dag på Malta. Sov dåligt och hade svårt att komma igång. Vissa dagar vaknar jag med en speciell känsla i kroppen och vill bara tillbaka till en plats i det förflutna. Denna morgon var det en Sichuan-restaurang vi besökte hösten 2013. Vi var i Amsterdam för att se Peter Gabriel på Ziggo Dome. Liten låg i magen och mannen ville visa mig att Kinamat kunde vara så mycket mer än den svenska sorten. Restaurangen var luftig, folktom och vacker. Maten var så god och personalen så trevlig och belysningen och musiken skön och dämpad. Har sällan känt mig så välkommen att sitta kvar hur länge jag vill på en restaurang. Vi drack kanna efter kanna med Jasminte. Dit hade jag velat ta mannen idag. Istället fick han vare sig frukost på sängen eller present då den jag beställt ännu inte kommit fram.

Det var molnigt denna morgon vilket gjorde den klibbiga värmen lite mindre tung att gå ut i så vi bestämde oss för en utflykt till Floriana. Tog taxi dit i förhoppningen att hinna i tid till söndagsmarknadens sista timme. Ville köpa lite hemmaproducerat av gubben som gör honung, vin och vinäger. Men vi var sena och taxin ännu senare och den körde omständligt så när vi kom fram var det redan ihopplockat.

Vi åt lunch på ett hak i Floriana och gick sedan bort mot Sarria Church där vi träffade ett äldre par från Ungern. De hade flyttat till Australien för 52 år sedan och var nu på Malta för att hälsa på en niece. Dom letade kyrkor men kunde inte hitta en enda som var öppen. Vi gick sedan ner mot den stenlagda vackra valvgången som leder mot Valletta. Tog en kaffe i en av de sunkiga serveringarna i valvens skugga alldeles bredvid starkt trafikerad väg. Sedan vidare mot Valletta. Passerade några långa trappor som ledde ner till höger och liten ville gå där. Det var på så sätt vi hittade en ny lekplats. Den första vi besökt på Malta som erbjuder gott om skugga under lummiga träd. Liten var lycklig. Lekplatsen var folktom. Jag la mig på en bänk och skådade lövverk mot himmel vilket kändes som sommar i Sverige. Värmen är alldeles uthärdlig om man bara har tillgång till skugga. Lekplatsen låg som i en liten anlagd park med rabatter med buskar och träd. Där fanns även en servering som dock var stängd. Man hade utsikt mot de stora fartyg som lägger till i Vallettas Grand Harbour för ett snabbt historiskt besök.

Vi strosade vidare med hamnen på vår högra sida och Barrakka Gardens i sikte. Hittade en väg vi tidigare aldrig gått med en långsmal park längs vattensidan och där fanns det utomhusbio. Tog en fika i Barrakka. Där känns alltid lugnt även när besökarna är många. Fick vårt stambord i skuggan under ett träd nära muren. Sedan mot bussen. Gick samma väg som vi kom ifrån och hittade en genväg som vi aldrig sett som ledde direkt ner till bussarna. Tog 21:an hem. Många bussar leder till Sliema men det är den som går snabbast och är mest folktom. Sen blev det hemlagad veggopizza på altanen och kvällsdusch för alla så att myggen inte ska gilla oss så mycket.