Malteaser.se

Från Malta

Flying Tiger & elräkningar

Danska Flying Tiger (aka Tiger) har nu öppnat i Sliema på Bisazza Street. Trodde aldrig jag skulle bli så glad av att se en välbekant skruttaffär på gångavstånd på Malta. Shopping på Malta är svårt. Mycket är fult. Det fina är dyrt eller saknas helt. Det finns ingen H&M Home, inget Åhléns, Indiska eller Lagerhaus där man kan köpa små inredningssaker och roliga leksaker för en liten summa. Så tjohopp och hej för Flying Tiger. Där fanns tex en käpphäst, ett dockhus i kartong och en liten leksaksvarukorg. Vi hittade även mattor, förvaringskorgar och ramar. Vi köpte slime och rågkex och en burk till E:s gummiband.  Hit kommer vi att gå ofta.

I övrigt håller vi på att bråka med vår hyresvärd om elräkningen. Ett allmänt problem bland expats på Malta. När man hyr ingår i regel inte el och vatten utan det tillkommer med ett preliminärt belopp, i vårt fall 80 euro per månad. Detta belopp ska sedan justeras uppåt eller nedåt varje månad genom avläsning av elmätaren. Vår hyresvärd har aldrig kommit för att läsa av elmätaren utan inväntar istället elräkningen. Efter ett halvår utan problem ville han plötsligt ha avsevärt mer betalt. Vi bad att få se räkningen vilket utlovades men aldrig uppfylldes. Visa av samma erfarenhet hos vår förra hyresvärd som plötsligt ville ha 300 i månaden i el- och vattenavgift och där vi fogligt betalade samtidigt som vi ställde krav på räkningar som aldrig dök upp så har vi nu vägrat betala mer än de ursprungligt överenskomna 80 i månaden så länge vi inte får se en räkning. Nu har räkningen äntligen kommit till oss och den är hög men också felaktig. Felaktig på så sätt att lägenheten är registrerad som att ingen bor här (domestic zero residents). Vanligt men ej okej. Kostnaden för el och vatten är då mycket dyrare än om den varit rätt registrerad. Ett sätt som gynnar hyresvärden men knappast hyresgästen. Dessutom hade han inte betalat räkningen alls på sex månader vilket innebar att det ackumulerade beloppet inte var för en månad som han sa utan för sex.All hyra betalas kontant och vi får aldrig kvitto. Detta är vanligt och betyder i många fall att uthyrningen sker svart. Hyrorna är omotiverat höga. Elräkningarna likaså. Sliema kallas Maltas Manhattan men kom igen, detta är inte Manhattan. Lura-expats-mentaliteten börjar bli tröttsam.

 

Mycket information om detta finns att tillgå på nätet och man kan själv läsa av mätaren och kontrollera sin förbrukning. Har du samma problem finns en uträkningstabell för din korrekta räkning här.