Malteaser.se

Från Malta

Flyttar till Malta

Sliema Malta

Då var dagen här. Gick upp halvfyra för att flytta till Malta med två resväskor och en barnvagn som inte kom fram. Känns både overkligt och naturligt. Det är detta vi vill men beslutet togs så fort. När vi pratade om att flytta från Sverige ett tag fanns inte Malta med på kartan. Faktum är att Malta bara är en liten prick på de flesta kartor och ett av världens minsta länder. Visste verkligen inget om detta land för en månad sen men förstod ganska snabbt att det för många är ett drömresmål pga sitt historiska värde. Läst lite om turistmålet Malta, men hur är det att bo här? Trots att jag inte hade någon uppfattning om landet så var känslan ändå en annan än jag trott när vi landade och satt i taxin i 25 minuter och stirrade på landskapet som svischade förbi i ojämn takt. Kanske tur att vi, när jobberbjudandet dök upp, bestämde att om vi hoppar på detta tåg så stannar vi minst två år och får räkna med att det tar sex månader innan vi känner oss hemma.

Företaget hade fixat taxi från flygplatsen till hotellet i Sliema som dom bjuder på en vecka. Längre än så har vi alltså inte på oss att hitta bostad så det är där allt vårt fokus kommer att ligga. Det fokus som är kvar efter att F fokuserat på att vara ny på jobbet och jag fokuserat på att roa E på ett hotellrum när solen blir för het för utevistelse. Havsnära, sandfärgat och skuggfritt är mina tre ord för Malta just nu. I Sverige har vi bostadsrätt, kolonilott, familj och vänner. Här är allt oskrivet och orotat. Ändå älskar jag att vi gör detta. Vi behöver bara lite tid att finna oss tillrätta.

Ordna bostad innan ankomst är svårt att göra på Malta. Marknaden för möblerade andrahandslyor är enorm och snabb. Här kommer objekten ut nästan samma dag som någon flyttar in. Vi hade bokat in en visning redan idag men den lägenheten hade blivit uthyrd till någon annan under flygresan. Vi ska titta på en annan imorgon. Håll tummarna.

 

Den vanligaste tolkningen av betydelsen i namnet Malta säger att ordet kommer från grekiskans ord meli som betyder honung. Antika Grekland kallade ön Melité vilket betyder söt som honung. Detta kan ha sin rot i att ön gick under namnet honungslandet pga sin speciella sorts bin som ger en unik honung. Ordet Malta skulle också kunna komma från det albanska ordet för honung; Mjalta.