Malteaser.se

Från Malta

Gozo

Då har vi haft långweekend på Gozo, den näst största av de tre öar som utgör landet Malta. Vi tog buss till Cirkewwa och därifrån båt till Mgarr på Gozo. I hamn möttes vi upp av vår hyrbil och tog oss vidare till underbara lilla Xlendi där vi hyrt en lägenhet femtio meter från havet och fem meter från planetens bästa indiska mat.

Utöver att bara vara hann vi ta trehundra bilder på saltpannorna och akvedukterna, titta på turistmåstena Azure Window och Fungus Rock (Dwejra Bay), besöka Ramla Bay med sin röda sand i närheten av Kalypsos grotta. Vi besökte St Marys kyrka i Zebbug (gjord av onyx), en lekplats i Victoria, såg Blue Lagoon (Comino) på avstånd över ett stormande hav och spionerade på inspelningsplatser för familjen Jolie-Pitt. På mysiga Electra Guesthouse i Marsalforn åt vi godaste frukosten och på Sapana i Xlendi godaste middagen.

Just det, vi var även i rotundan i Xewkija och vid Ta’ Kola Windmill (Xaghra) och lekplatsen där bredvid. I Xaghra ligger även Ggantija Temples, en av Maltas viktigaste arkeologiska platser. De två megalitiska templen är daterade till mellan 3600 och 3200 år f Kr och är världsarvsklassade av UNESCO. Notera att dessa tempel beräknas vara äldre än både Stonehenge och Egyptens pyramider.

Gozo är sexton km lång och åtta km bred. Huvudstaden heter Victoria men kallas oftast för sitt gamla namn: Rabat. Känslan på Gozo är så mycket skönare och grönare än på huvudön Malta. We’ll be back.

 

På Gozo kan man även hyra Fyrhjuling (Quad Bike) för att ta sig runt.

 

fonsterwindow-azur-2 xlendi-3 dsc_3597