Malteaser.se

Från Malta

Hagel, kastanj & vattenläckage

Det kalla vädret fortsätter. Runt nio grader men det känns som en och med helt oisolerade hus blir det lika kallt inomhus. Det har haglat två gånger. Men ingen snö som i södra Italien. Natten till måndag var det långvarigt elavbrott på hela ön (hela landet faktiskt då det även drabbade Gozo). Det visade sig att det hänt något med en kabel från Sicilien och att 75% av Maltas elförsörjning kommer därifrån…

Igår kom grannen in och berättade att vi har en vattenläcka i väggen mellan vårt lilla badrum (som vi inte använder) och hennes lägenhet. Hon hade hört att det rann vatten där och haft koll på vattenmätaren några dagar för att se om det var hennes eller våra rör som var drabbade. Det visade sig vara våra. En annan granne kom ner och ringde en snubbe som kom hit idag och fixade läckan genom att bryta upp golvet och täppa till något rör. Vi har fortfarande vatten i lägenheten men kan inte använda just det badrummet och golvet ska stå uppbrutet ett tag och torka. Vattnet har bara runnit rakt ner i marken men kommer att ge en fet räkning. Tydligen har det hänt förut. Enligt både grannen och gubben som bröt upp golvet. Konstigt att vår hyresvärd inte informerat oss om detta eller kommit hit för att kolla saken ibland. Han kanske kunde ha lagt ihop ett och ett om vår räkning nu plötsligt ökat som han säger. Allra bäst är att vi tidigare kontaktat honom både om ett läckande handfat och en toalett med trasig spolningsfunktion och att han då meddelat oss att det är helt omöjligt för honom att hitta en rörmokare någonstans på Malta så vi får lösa det själv. Men när grannen kom så ringde han omedelbart en snubbe som enligt honom ”brukar fixa saker i huset”. En snubbe som svarade direkt och kom följande förmiddag och dessutom hade varit här förut för att laga liknande trasigheter. När vi meddelade vår hyresvärd om det som hänt och att vi haft en rörmokare här som brutit upp golvet och fixat läckan så kom han varken hit eller ringde. Nej, han skickade ett sms med innehållet ”Thankyou”. I rest my case.
På Scotts bakavdelning hittade jag en hel hylla med kastanjeprodukter. Lärde mig äta kastanjekräm med crème fraiche när jag besökte en kompis i franska Dreux för många år sedan. I Frankrike är det jättevanligt. Har även hittat kastanjemjöl i Italien som jag bakat med. Men i Sverige känns det inte som en lika stor grej trots hela nötkulturen som nu finns. Det får bli semlor med kastanjekräm till min i övrigt nötallergiske man.

Annars drömmer jag om alla fina böcker jag ska läsa för E när hon blir lite större (hittade jättefina på WHSmiths inne på Plaza) och om ett litet hus vid havet i södra Italien (har hittat flera för runt 60 000 € vilket är galet överkomligt).