Malteaser.se

Från Malta

Hastings Gardens & St Pauls Street

Idag tog vi oss till Valletta för att överklaga F:s skatt. Företaget han jobbar på har intygat att han inte ska betala in någon restskatt men enligt Maltas skatteverk ska han det. Tydligen är  det inte helt ovanligt att skatteverket ”räknar fel” och ”försöker”. Det var ingen betydande summa men ändå felaktig. Vi hade kollat upp att de idag skulle ha öppet till halvfyra men när vi kom dit (promenerandes från busstationen mot en vacker gammal byggnad i slutet av en parkering omgärdad av dignande citrusträd i solsken) så var det stängt. Inte så konstigt kanske så här en fredag dagen innan nyårsafton. Vi var välkomna tillbaka på måndag för att betala sa den glada snubbe som just lämnat byggnaden bakom sig och var på väg in i sin bil med kisande ögon och värmeväst.

Vi gick vidare mot Hastings Gardens som vi idag hittade utan problem. Det mesta är enkelt när man vet hur man gör. Man svänger helt enkelt vänster efter Burger King-huset som ligger till vänster efter bron in i Valletta när man har busstationen i ryggen och The Royal Opera House snett framför sig till höger. Sedan direkt till vänster igen. Alternativt tar man den långa trappan upp till vänster precis efter att man gått in i stan från busstationen (innan Burger King-huset). Det är en avlång och grå park med stenlagda gångar, träd och bänkar och fantastisk utsikt över bland annat Manoel Island. Ellie sprang och sjöng och sjöng och sprang och fick aldrig nog av springyta, kallt syre, skimrande dagsljus och folktomhet.
Det blev en liten tur på St Pauls Street efter det. En gata vi glömt bort lite men där det ligger en hel del söta affärer. En del var stängt idag men kryddaffären George Zammit (som sägs ha rötter från 1850) och Vintagebutiken Mint Sparrow, båda i korsningen till Triq San Gwann, var öppna. Andra dörrar att undersöka är skattgömman Daisy Daisy, Decorama, L’Arka (Fair Trade Shop) och den lilla, lilla dörren till Old Times där man kan låta sig spås.

 

Tillägg: När F veckan efter åkte tillbaka till skattekontoret möttes han först av en kvinna som upprepade mantrat ”you should pay this amount” sex gånger på rad utan att stanna upp och lyssna på F som faktiskt ville fråga en sak. När hon äntligen lyfte blicken och förstod att det stod en levande människa framför henne skickade hon vidare F till ett annat block. Där fann F en tom korridor med fyra dörrar. Ingen information fanns utom en lapp på en dörr som sa ”Knock”. Så F knackade. Inget hände. Knackade igen. Någon suckade grinigt  ”whaaaat”. F öppnade dörren och fann en sure gubbe bakom ett skrivbord med inställningen att han inte borde behöva bemöda sig med ansträngningen att bemöta en så för honom insignifikant person som min käre man. När F på sitt ödmjuka och försiktiga sätt framfört sitt ärende viftade mannen irriterat bort honom med orden att han skulle till dörr två. F knackade på dörr två. Inget hände. Knackade igen. Väntade. Då dök en glad och trevlig vaktmästare upp och undrade om han kunde hjälpa F med något. Vaktmästaren öppnade helt sonika dörren. Därinne satt två damer och pratade om väder och vind. Tillräckligt upptagna med nagelfilandet för att inte orka öppna dörren. Dom förklarade trött att anledningen till restskatten var att dom inte gett F den lägre skatt som föräldrar har på Malta. När F påpekade att han har barn suckade dom att det kunde ju inte dom veta, det kunde ju vara något han bara sa då han aldrig lämnat in något födelsebevis. Så nu vet vi att vi måste skicka in ett födelsebevis. Lätt som en plätt. Bara man vet vad som ska göras. Informationsflödet är dock inte det största :).