Malteaser.se

Från Malta

Marsaskala

Marsaskala, kallat M’skala, en lugn kustby med drygt 12 000 vinterinvånare och många serveringar, blev vår tillflykt för dagen. God och fräsch lunch serverades av trevlig personal på Grabiel, mittemot lekplatsen. Vi strosade längs vattnet upp mot saltpannorna och Zonqor. Stora plåtskepp som från sagoböcker låg för ankar i det stilla blå havet utanför den steniga kusten. De vittrade husfasaderna i slitna mättade färger med sönderrostade fönstermonterade luftkonditionerare ropade på att fotograferas. Stängda serveringar vid havet längre bort. Bananpaus på en bänk i solen. Båtar på land. Längre uppåt vägen en samling husvagnar.

Vi vände åter medan eftermiddagen föll och solstrålarna fick oss att kisa. Luften fylldes av en rökdoft som ger vårkänslor i Sverige. Dom där tidiga vårdagarna då värmen väller in och förföriskt och förrädiskt tinar upp oss in i märgen för att i ett nafs ersättas av obarmhärtig kyla som vi förträngt så mycket att den överraskar trots sin årliga konsekvens. Dagar av ljus som detta. Dagar med brasor som följd av trädgårdsrensning. Med den signifikanta skillnaden att kvällen nu inte blir kall och att det är november i södra Europa. Men det finns en känsla av att det drar ihop sig som om till oväder eller som till höst. Det blåser starkt men vinden är ljum och mild. Vi tar en kaffe på en servering vid lekplatsen. Ljudet av femtiotalet barn på grönbete som ystra kalvar och vuxna som försöker överrösta varandra. E vågar inte ge sig in i leken. Vi tar bussen hemåt genom små byar vi sällan får se som Fgura och Paola med sin imponerande kyrka. Paola är känt för katakomberna i Hal Saflieni Hypogeum och i närbelägna Tarxien finns megalitiska tempel. Bussen är fylld av uppklädda malteser på väg till annan ort för att gå på middagsbjudning.

Förbi förtrollande vackra kyrkogården i Marsa och golfbanan där och Marsa Horse Racing Track. Hästar står en och en i små inhägnade pyttehagar under generösa bladverk ett snäpp ner intill vägen där bussen kör. Vid bytet i Valletta går vi till Barrakka Gardens medan solen dalar. Det är mörkt halvsex nu. Hoppar sedan av bussen i Sliema och går till Mini Market och köper bananer. Går hem och gör Bruschetta. Sitter på altanen och njuter av att liten fortfarande kan dansa naken runt lakanen som hänger på tork. Ingen idé lägga sig tidigt. Grannen håller på med högljudd helrenovering varje kväll till midnatt. Man får ta seden dit man kommer. Eller som mannen säger: Hoppas dom bjuder in oss på snittar och champagne när dom är klara.

*I Marsaskala ligger även Sant Antnin Family Park.

img_7817

img_7828

img_7811