Malteaser.se

Från Malta

Regn & rosépeppar

Det har varit en kall helg. I lördags tog vi oss till en lekplats i Pembroke. Den utlovade solen bakom moln såg vi inte till och de två stora regnskurar som kom innan avfärd gjorde rutschbanan blöt. Men det var skönt att få kall luft i lungorna och vi såg blommande mandelträd!!

Vi passade på att besöka den nya mataffären Greens som ligger i Swieqi, men egentligen på andra sidan vägen från där man hoppar av bussen i Pembroke då städerna flyter ihop. Det finns stora och bra mataffärer i Sliema & St Julians (Scotts & Tower) och det finns ännu större storköp en bit härifrån (Pama & Pavi som båda är välsorterade och välorganiserade) men denna var ändå annorlunda. Stor och luftig med brett utbud och fräscha delikatessdiskar. Fönster mot gatan. Vinflaskor uppställda på ett bord. Grönsaker som inte passerat bäst-före-datum. Enormt kyldiskutbud. Snyggt upplägg helt enkelt och café utanför entrén. Dessutom söndagsöppet!

Söndag vaknade vi till hällregn. F satte sig vid brasan och eldade upp en telefonkatalog för att få kylan att skifta en grad. Jag hade svårt att komma upp. Har sovit dåligt hela veckan. Somnat vid tre-fyra på natten. Känns som att hela mitt liv passerar revy i mitt huvud. Kanske är det oro över att vi ännu inte vet om vi får bo kvar (kontraktet går ut sista februari) eller vet vad som händer till hösten med arbete och boende ifall vi flyttar hem som vi tänkt.
Tog en promenad till Gzira för att besöka The Ladybird Street Cafe. Där var stängt trots att deras hemsida deklarerade att dom hade öppet. Isande kyla och nio grader. Något som i vår familj kallas Paris-väder. En aprilvecka för några år sedan skulle vi fira in våren i Paris men frös konstant då isigheten gjorde att de faktiska nio graderna som ersatt de förväntade arton graderna kändes som noll grader. På lekplatsen var det folktomt och under en kvart kom solen fram stötvis när E  glad sprang omkring på en plätt konstgräs och lekte PJ Masks. Pappa fick vara Catboy och mamma fick vara Gekko. Sedan gick hon hela vägen hem med stopp för en fika på UC som alltid har superb cappuccino.

Upptäckte ett rosépepparträd vid gymmet på lekplatsen. Vågar man skörda? Är det en giftig tvilling?

Schinus terebinthifolius

 

Senare idag blir det nog en tur till söta, väldoftande SoapCafé på Santa Marija (gatan som går från rondellen Three Trees i slutet av Triq Sir Adrian Dingli vidare ner mot The Strand). Deras goda och naturliga produkter går även att beställa online:

www.soapcafemalta.com.

Men som så ofta på Malta gör hemsidan inte butiken rättvisa så ett besök är att föredra :).