Malteaser.se

Från Malta

San Anton Gardens & Mdina

Idag har vi åkt sightseeingbuss norrut. Skulle äntligen få se en annan sida av Malta än den där vi bor. Hop-on hop-off bussarna kör en viss rutt (en nordlig och en sydlig) och man kan hoppa av där man vill och ta en annan buss därifrån. De avgår varje halvtimme.

Första stoppet blev fina San Anton Gardens i Attard. Så skönt med lite lummighet, träd och skugga. E sprang omkring på stengångarna och tittade på påfåglar, sköldpaddor och söndagsklädda malteser.

Nästa stopp blev den medeltida staden Mdina, kallad den tysta staden. Tidigare var den Maltas huvudstad (sedan 1571 är Valletta huvudstad). En liten, vacker och stilla stad med trånga gränder och fina fotomiljöer. Det finns en utsiktspunkt, en katedral och några serveringar varav Fontanella Tea Garden är populär.

I Mdina insåg vi att vi inte skulle hinna fler stopp då den sista bussen därifrån gick fem minuter efter att vi kollade tabellen där vi satt och softade i solen med sen lunch på bordet. De slutar gå tidigare på söndagar vilket vi missat. Så skönt att se att det finns mer på Malta än St Julians/Sliema/Gzira. Man får en större känsla för landet man bor i ju mer man får se. Inga gröna fält med vindruvor och olivträd som jag tänkt mig då landskapet i så mycket annat påminner om italienska Salento. Men väl en miljö utan en kuliss av byggkranar och nybyggda komplex som där vi bor. Lovely.