Malteaser.se

Från Malta

Ta’ Kris Restaurant

Mitt första intryck av maltesisk mat var när vi som helt nyinflyttade gick förbi en gatumeny med orden: Horse, Rabbit, Snails … Det lät lagom lockande. Jag har sedan dess inte provat mycket av den lokala maltesiska maten. Visst har vi testat de ricotta- eller ärtfyllda degknytena Pastizzi, ätit rislåda (Baked Rice) och mängder av goda tonfisk-Ftira (det lokala brödet). Vi har provat den grå bönröran Bigilla som man går man ur huse för och köper hinkvis av från en ambulerande bil.Vi har ätit getosten Gbejna, druckit den beska men sliskiga läsken Kinnie och snacksat på Twistees. Jag har gjort rätten Stuffed Marrows och vi dricker ölen Cisk titt som tätt. Men det finns så mycket mer maltesisk mat som påminner om svensk husmanskost och den typen av mat finner man på restaurang Ta’ Kris i Sliema.

Vi passade på nu när barnvakter fanns på plats. Längst in i den trånga gränden satt vi som Lady & Lufsen vid ett trångt tvåmansbord med någons dörr till en privatbostad precis bredvid vinglaset. Restaurangen ligger mitt i stan och kan nås via en liten trappa mittemot torget vid shoppingcentret Plazas huvudentré. Jag åt Bragioli och mannen tog lamm. Båda rätterna serverades med potatis och varma grönsaker. Malta är känt för rejäla portioner utan smak och utan sås. Men detta var gott och mycket och såsrikt.

Sedan gick vi till Hole in the Wall och drack en GT för 15 kr sittandes på varsin sned träpall. Därefter gick vi till Corks Bar (Balluta Bay) och drack en GT för 150 kr sittandes nedsjunkna i en gammal soffa. Det finns verkligen alla prisnivåer på Malta och många, många mysiga ställen. Eller så har bara mina referensramar fallerat då jag blivit helt utsvulten på uteliv :).