Malteaser.se

Från Malta

Teatru Manoel

På Old Theater Street i Valletta ligger vackra Teatru Manoel. Den ryktas vara Europas tredje äldsta ännu verksamma teater. Vi har länge velat gå på någon föreställning där men i brist på barnvakt har det inte blivit av. Så fann vi att dom har barnteaterföreställningar där en musikinriktad sådan var för små barn runt 3-5 år. Tipp topp. Vi bokade genast biljetter och igår bar det av.

Vi var ute i god tid och planerade ta båten. Aldrig har kön varit så lång och vi väntade så länge att vi drog slutsatsen att båtarna var inställda. Det händer allt som oftast vid förekomst av vind och vågor och informationen brukar inte vara den bästa. Vi ringde en taxi men trycket var så högt där att det var minst trettio minuters väntan, troligen mer. Vi gick till bussarna men några hann passera oss då de var fulla innan vi såg att en båt nu var på väg in. Tillbaka i båtkön såg vi att det var mycket svårt att gå ombord då båten hela tiden drogs ut. Människor snubblade hit och dit och innan båten ens var full sa dom stopp och drog iväg. Båtarna ställdes in. Större delen av kön rusade till närmsta busshållplats vilket gjorde att vi insåg omöjligheten att komma i tid till teatern via buss. Vi ringde taxi igen som nu hade en väntetid på endast tjugo minuter. Vi kom fram i god tid. Äntligen skulle vi få se den vackra gamla teatern. Det var bara det att barnteatern inte tog plats i stora teatern. Nej den var i en studio med ingång runt hörnet.

Skådespelarna/musikerna var söta och trevliga och sceneriet jättefint. Vi satt på röda långkuddar som på en uppmurad trappa och i taket hängde ballonger. Men som så ofta på Malta är ljudvolymen hög. Kvinnan som välkomnade skrek (på samma sätt som vår sagotant gör på onsdagar) som om hon trodde att hon inte hördes där vi satt ett trettiotal tysta personer i ett litet utrymme. Redan där reagerade E. Sedan satte musiken igång. Jättehögt. E reagerade med rädsla, skrik och sprutande tårar. Vi försökte lugna men hon ville bara bort och ut så så blev det. Vi hann i alla fall få en ballong av några som stod utanför innan vi lämnade huset. Ballonger botar det mesta. Vi får försöka en annan gång när knytet är lite äldre eller föreställningen lite mer lågmäld.

Alldeles intill teatern på Old Theater Street ligger Basilica of Our Lady of Mount Carmel (Carmelite Church) vilken är den kyrka vars vackra dom man ser dominera alla vybilder över Vallettas skyline.