Malteaser.se

Från Malta

Victoria Lines

Idag har jag varit ute och vandrat längs Victoria Lines med min Malmövän Jenny. Victoria Lines är Maltas Kinesiska Muren om än i något blygsammare format. Den går 12 km från kust till kust men är inte så välbevarad, bitvis raserad och svår att hitta en början på. Byggdes 1875-1899 i försvarssyfte. Vi var osäkra på hur vi skulle ta oss till start så vi tog en taxi. Malteser måste väl veta tänkte vi. Men trots att ön är liten fick chauffören ta hjälp både av sin mamma och lokalbefolkning för att hitta muren. Dessvärre missade vi den bästa mest välbevarade biten som var den vi huvudsakligen var ute efter. När vi väl insett detta njöt vi mest av den sköna känslan att vara ute i naturen, ute på landet. Vi strövade runt i ruiner utan tanke på ormar, smög förbi vapenklädda män i hopp om att de bara jagade fåglar och sprang ifrån arga hundar efter att ha fotat åsnor. Efter att ha gått in i Mosta för att fika avbröt vi turen och koncentrerade oss på grändutforskande, Rotundabeskådande (alltför barklädda fick vi veta) och tog sen bussen till Mdina där vi tursamt nog kom mitt in i en medeltidsfestival som toppade känslan.

 

*Victoria Lines går mellan Madliena Heights (nära Madliena Fort) i öster till Kuncizzjoni (nära Fomm Ir-Rih Bay) i väst. En del av sträckan kallas Dwejra Lines och går mellan Mgarr och Mosta. Här kan du läsa mer om Victoria Lines & här kan du läsa mer om vandringsleder på Malta.

 

*Domen i Mosta är en rundkyrka som blivit känd som en mirakelkyrka. Under andra världskriget blev Malta så starkt bombat att landet vid krigets slut var världens då mest bombade. En position som övertogs av Laos efter Vietnamkriget. Mitt under mässa den 9 april 1942 släpptes tre tyska bomber varav ingen exploderade. En gick genom kyrkans tak men detonerade aldrig vilket sågs som ett mirakel. En replika av bomben finns att beskåda i kyrkan.

 

snigeldorr  asnor mosta-kyrka  mdina-liten mdina-jonna-2 mdina-grand-2 mdina-grand