Malteaser.se

Från Malta

Vintervågor, dagmamma & reakläder

Så här ser vintern ut på Malta. De romerska baden som vi badade i senast i oktober sköljs nu över av turkosblå vågor och vintervitt skum. Det börjar bli riktigt kallt. Inte lika kallt som i Sverige. Men kallt för att vara på Malta. Framförallt känns kylan annorlunda då det är lika kallt inne som ute pga dåligt isolerade hus och avsaknad av element. Vi har två fristående element som vi flyttar runt från rum till rum men det är svårt att värma upp hela lägenheten då vi har fyra meter i takhöjd. Vi har även en öppen spis. Problemet är att vi endast lyckats hitta stora vedklabbar och ingen yxa trots att vi letat sedan mars månad. Det bästa är att hålla sig i rörelse utomhus alternativt att bädda ner sig inomhus under en massa täcken och filtar med en stor kopp ingefärste. Till helgen ska det bli sex grader nattetid. Det bästa med kylan är att man vill äta soppa varje dag. Idag görs den på potatis & purjolök.

Vi har haft svårt att komma tillrätta och till ro med dagis på Malta. Ursprungstanken var att E skulle börja dagis på samma sätt som planerat i Sverige och att jag så småningom skulle hitta ett jobb här. Men det har aldrig riktigt fungerat. Det tog jättelång tid för henne att vänja sig. Dagis här är inte som dagis hemma. Pedagogiken, utformningen och lokalerna är annorlunda. Insynen och informationen är nästintill obefintlig. Detta gör det svårare för oss att lita på personalen och känna oss trygga med dagis trots litens tårar och ovilja. Vi hade dock plats på ett dagis från november till augusti. Endast fyra timmar fyra dagar i veckan. Periodvis fungerade det bra, periodvis inte alls. Personal byttes ständigt ut vilket inte hjälpte så klart. I augusti hoppade vi av då det helt enkelt inte fungerade längre. Det är inte alldeles lätt att hitta plats på ett annat dagis men vi har under hösten besökt två. Det ena föll på att de tyckte E såg ut mer som tre än två år och därför skulle gå i K1, dvs skola för treåringar. Hon  är dock endast två år och har större behov av att leka och springa än att sitta still och rabbla alfabetet. Man var även tvungen att betala för en hel termin samtidigt som man betalade inskrivningsavgiften vilket blev ganska mycket pengar att förlora om det skulle visa sig inte fungera. Även här var det noll inskolning på så sätt att föräldrar inte får vara med. Inskolningen består endast i att man börjar med en eller två timmar för att sedan utöka tiden. För oss känns det dock viktigt att vi känner miljön och människorna som vi lämnar vårt barn till och även att E känner att vi inte lämnar henne hos människor varken hon eller vi känner. Det andra dagiset vi hittade kändes bättre men var också betydligt dyrare. Här gick barnen i grupper om tolv i små rum med två lärare. Bra med mindre grupper men fortfarande väldigt liten yta att spendera en hel dag på (eller åtminstone sex timmar om jag ska kunna jobba minst halvtid). Det fanns en uteplats där de fick leka en stund varje dag men precis som på de andra ställena fick föräldrar inte vara med vid inskolningen och det känns bara helt fel. Särskilt som hon grät av skräck redan vi besöket. Det vi har drömt om är en dagmamma. Varför finns det inte en dagmamma på samma sätt som det fanns när vi var små, har vi sagt. En snäll dagmamma med en liten grupp barn hemma i sitt hus med hemlagad mat och trädgård. Och simsalabim så dök möjligheten upp för en vecka sedan. En svensk kvinna som ska ha en liten grupp barn hemma hos sig fem timmar om dagen. Det lät helt underbart. Ända tills vi räknade pengar. Tio euro i timmen är absolut skäligt men det blir över 10 000 i månaden och jag skulle ändå bara kunna jobba halvtid så min lön skulle inte täcka upp det. Nåväl. Det ordnar sig. Om inte förr så när vi lämnar Malta.
Rean pågår för fullt. Vi har hittat några guldkorn till Ellies garderob. Fina byxor, tröja och kjol på Okaidi (Plaza) och söt kjol på Next. Zara & Benetton har också fina barnkläder. Så just barnklädesshoppingen fungerar ganska bra på Malta :). Hittade även en blus till mig själv på Zara.